En berättelse om bakgrunden till min önskan att bli omskuren, vägen mot att förverkliga denna önskan samt vad som händer efteråt.

Kommentarer är välkomna, förutsatt att de uttrycks i en seriös och civiliserad ton, samt är relevanta, d.v.s. berör självvald manlig omskärelse.

Tveka inte att skicka e-post om du vill ha personlig kontakt, klicka bara på länken i min profil.



Click the flag for English version!

onsdag 6 januari 2010

Omskärelse i Sverige

När man har en positiv inställning till omskärelse så är det inte helt lätt att hitta likasinnade att diskutera saken med, åtminstone inte i ett samhälle som det svenska, där det i stort sett är ett icke-ämne. Om saken kommer på tal är det nästan alltid i negativa ordalag. 

Att okunskapen är stor kanske man inte ska förvånas över. I Sverige har omskärelse i princip bara förekommit när det har varit medicinskt motiverat, när det gäller den kristna infödda befolkningen. 

Judar har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Tille en början var de ytterst få, men trots att de ökat relativt i antal de senaste seklerna utgör de idag bara 0,2% av befolkningen. Hur många av de judiska männen som är omskurna är inte känt, men jag gissar att det stora flertalet är det. Den muslimska befolkningen i Sverige var fram till för några decennier sedan i stort sett obefintlig, men arbetskrats- och flyktinginvandring har medfört att 2-3% av svenskarna idag är muslimer. Även bland dessa kan antas att storparten är omskurna.

Vi kan alltså konstatera att det endast är några få procent av den svenska manliga befolkningen som är omskurna. Av dessa få tillhör dessutom nästan alla etniska och/eller religiösa minoriteter som av majoritetsbefokningen gärna betraktas som "främmande" och som man ofta inte har så mycket kontakt med. Majoritetsbefolkningen ser helt enkelt väldigt sällan en omskuren penis, eller talar med innehavare av en sådan!

Som sagt, att okunskapen om omskärelse är stor ska man därför inte förvånas eller förundras över. Att den negativa eller direkt fientliga inställningen till omskärelse är så utbredd - även bland den del av befolkningen som kallar sig upplyst - är däremot både frustreradande och upprörande. 

Okunskap och fördomar grasserar. Manlig omskärelse blandas ihop med kvinnlig könsstympning, vilket är groteskt. Många tror att man inte kan onanera utan förhud. En del tycks tro att det mer eller mindre handlar om någon form av kastration!

Det handlar också om en god portion självtillräcklighet och etnocentricitet i den svenska majoritetsbefolkningen. "Våra" sedvänjor är självklart rätta, "de andras" är konstiga och dessutom är de ofta muslimer, som det råder en utbredd misstänksamhet mot. 

Det borde gå att lyfta blicken en aning och se sig om i världen! Omkring 30% av jordens manliga befolkning är omskuren. Merparten har blivit det i barndomen och har alltså inte valt det själv, vilket bör sägas. Det är heller inget seriöst argument att ett bruk automatiskt är rätt och riktigt bara för att det är vanligt förekommande. Men med tanke på den patriarkala ordning som råder i nästintill alla världens samhällen så är det inte sannolikt att en sedvänja skulle vara så utbredd och fortsätta i tusentals år om den skulle innebära så stora nackdelar för män som motståndarna hävdar!

Fråga också de män som är omskurna! Det stora flertalet är stolta över och/eller nöjda med att vara omskurna, eller åtminstone likgiltiga inför det. Det finns dock några som är missnöjda, och av dessa har i stort sett samtliga bivit omskurna utan att själva ha fått välja. Detta bör respekteras och tas på allvar. Å andra sidan är det många, många män i världen som är missnöjda med sina penisar oavsett om de är omskurna eller ej.

Glöm så inte heller bort oss som har gjort ett eget aktivt val att bli omskurna! Så gott som alla av oss har noga övervägt vårt val under lång tid och efter grundliga efterforskningar. Vi vet betydligt mycket mer än de flesta om funktionen hos en penis i allmänhet och en förhud i synnerhet. Vi vill självklart inte stympa våra penisar eller försämra våra sexuella upplevelser - vi vill förbättra dem!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar